Courtyard House

Cambridge

Client – Private Client
Date of Completion – 2013

Inspired by Peter Aldington’s Turn End, the courtyard house is a modern house in a garden setting. The approach to the design was to minimise impact on neighbouring properties by keeping the house small in scale and the eaves and roof line as low as possible. The new dwelling within has a semi-open plan living/kitchen space and the principal rooms are arranged around the small south-west facing courtyard. The layout was designed to maximise daylight and increase passive solar gain, with bathrooms and service rooms arranged along the northern wall. The kitchen receives east morning light.

The orientation of the L-shaped building was designed to maximise solar heat gain through the large low emissivity double-glazed windows, with heat captured in the floors and solid internal walls. The new dwelling has high levels of insulation in walls, floors and ceilings. Under-floor heating served by an air source heat pump, photo-voltaic roof panels and solar hot water heating mean that the house is virtually zero-carbon in terms of energy usage.

Related articles →