Newnham Croft

Cambridge

Client – Private Client
Date of Completion – 2016

A 1910s terraced house within the Newham Croft conservation area. The works included attic extensions to create a forth bedroom and a bathroom, a ground floor extension, replacement of all timber sash windows and installation of wet underfloor heating system throughout the existing and new ground floor areas.

The requirement from the city conservation team was that the new attic extension could not be higher than the existing ridge of the terraced house. The final design of the main attic contains a gentle curved roof across the full width of the house to maximise the internal space. In order to achieve better headroom in the attic, low profiled joists were specified to reduce the depth of the attic floor. The new attic extensions have been clad in grey zinc.

Related articles →