Number 14

Cambridge

Client – Private Client
Date of Completion – 2016

Freeland Rees Roberts’ new addition in Cambridge’s newest Conservation Area replaced an existing 1920s house that had formed part of a Trinity College development of individual homes in generous plots with a shared Arts and Crafts language.

Although individually varied, the houses within the conservation area have some unifying Arts and Crafts features, such as tiled hipped and gabled roofs and large brick chimneys: these have been employed in the new building. Built in the same palette of materials as neighbouring properties, a brick plinth with rendered walls above, painted double glazed sash windows and clay tiles, the house design was set symmetrically about the front door and oak porch, with wings to either side. The existing drive entrance was extended to form a new through drive working around the existing cherry trees, another signature feature of the road.

The brief was to create a new modern family home that would fit seamlessly into the street scheme. The accommodation is set over three floors, with a large open-plan sitting-dining-kitchen area opening out to the south facing garden. The house employs sustainable principles and makes use of high insulation levels, thermal mass, double glazing, a heat recovery ventilation system and ground source heat technology.

Related articles →